اتصالات صنعتی یکی از اساسی ترین تجهیزات مورد استفاده در صنعت لوله کشی است . لوله و اتصالات صنعتی دو جزء جدایی ناپذیر از یکدیگر هستند ؛ در واقع این دو جزء ( لوله و اتصالات ) مهمترین و پرکاربرد ترین بخش صنعت را تشکیل می دهند . اتصالات صنعتی بر اساس نوع سیالی که از لوله میگذرد با توجه به جنس ، میزان فشار ،خورندگی ، اندازه و …. تقسیم بندی و به طور کلی به سه نوع استیل ، فولادی ، گالوانیزه تقسیم می شوند .
میتوان از جایگاه اتصالات استیل در صنعت به دلیل داشتن خصایلی چون مقاومت در برابر آب و آتش، قابلیت تحمل وزن بالا ، ضد رسوب و قابل بازیافت بودن چشم پوشی کرد .
اتصالات گالوانیزه به دلیل طول عمر بالا و هزینه پایین گزینه مناسبی برای تاسیسات خانگی هستند . به طور کلی اتصالات لوله کشی برای تغییر جهت لوله ، تغییر سایز لوله ، متصل شدن به تجهیزات مختلف و بستن آن کاربرد دارند .
1) زانو : در سیستم لوله کشی زانویی بیشترین کاربرد را به نسبت سایر اتصالات دارد ؛ استفاده از زانویی سبب می شود تا بتوانیم به آسانی جهت حرکت لوله را به صورت 90 درجه ، 45 درجه و یا با ایجاد یک برش کوچک به هر زاویه دلخواهی تغییر دهیم .
2) سه راهی : این اتصال برای ایجاد انشعاب از خطوط لوله اصلی کاربرد دارد ؛ و به دو نوع سه راه مساوی و نامساوی تقسیم و در دو زاویه 90 و 45 درجه ساخته می شوند .
3) چهارراهی : اتصالات چهارراهی دارای یک ورودی و سه خروجی هستند ؛ البته به عکس نیز عمل می کنند و معمولا از آنها برای انتقال سیال استفاده نمی شود .
4) تبدیل : اتصال از طریق تبدیل به دو صورت هم مرکز و غیر هم مرکز برای تغییر فشار انجام می گیرد .
5) کپ : اتصال کپ در انتهای لوله برای بستن ( اصطلاحا کور کردن ) سیستم لوله کشی کاربرد دارد .
6) بوشن : این اتصال به منظور کوپل کردن دو لوله استفاده می شود .
7) سردنده : این اتصال قسمتی از لوله است که یک یا دو سرآن رزوه دار شده و برای اتصال لوله ها و شیرآلات استفاده می شوند .
در کل اتصالات صنعتی از هر فلز و آلیاژی که باشند هم به صورت دنده ای و هم به صورت جوشی در بازار یافت و ارائه می شوند ؛ البته خاطر نشان میکنیم که اتصالات گالوانیزبه دلیل عدم جوش پذیر بودن از این قائده مستثنی هستند ؛ به همین دلیل در فشار کاری بالا از اتصالات فشار قوی ( هم دنده ای و هم جوشی ) استفاده می کنند که به صورت فورج ساخته می شوند .