نحوه ساخت لوله مانیسمان
لوله بدون درز مانیسمان توسط قالب های مختلف تولید می شود. اصولاً تولید لوله های بدون درز مستلزم فرآیندی است که طی آن یک شمش فولادی تبدیل به لوله می گردد. که برای ساخت این نوع لوله از استاندارد ASTM به شماره A106 و A53 و همچنین استاندارد نفت و گاز API 5L استفاده می شود.
طراحی این لوله با ضخامت متفاوت به دستورالعمل های ویژه ای نیاز دارد که در استانداردها درج شده اند. ضخامت لوله مانیسمان در اندازه های مختلف تولید می شود. هر چه قدر فشار سیال بیشتر باشد ضخامت لوله نیز افزایش خواهد یافت. در برخی از روش های تولید این لوله ها، عملیات حرارتی خاصی باید به کار رود که انتخاب روش تولید لوله مانیسمان بر اساس نیازهای منطقه ای و امکانات کارخانه سازنده تعیین می شوند.
نحوه تولید لوله مانیسمان
در ابتدا شمش های فولادی برش و پس از آن داخل کوره های قوسی که با استفاده از سوخت گاز گرمادهی می شوند قرار میگیرند تا کاملا به رنگ قرمز یا نقطه ذوب برسند سپس با استفاده از دستگاه الانگیتور سطح شمش ها را به شکل گرد در آورده و بعد از آن به وسیله پرس سوراخ می کنند.
در مرحله شلیک سمبه، سمبه را به داخل شمش فولادی شلیک می کنند که با سرعتی بالا سمبه ای به طول ۱۲ متر را داخل شمش فولاد می کنند. در مرحله بعد اگر لوله مقدار کمی تاب داشته باشد آن را تاب گیری می کنند تا صاف و یکدست شود. در این مرحله سمبه را از داخل لوله جدا می کنند. در مرحله بعد سر و ته لوله را گرفته و لوله به حالت گرد در می آید. در مرحله کشش، لوله را به اندازه های گوناگون تا ۲۴ متر تحت کشش قرار می دهند. پس از آن لوله را با آب و با فرآیندی خاص خنک می کنند. لوله خنک شده را به دلخواه مشتری برش و در اختیار مشتریان قرار می دهند.
مزایای استفاده از لوله مانیسمان
همان طور که در بالا اشاره شد، بدون درز بودن لولههای مانیسمان، آن را از انواع دیگر لولهها متمایز میکند. خط جوش در لوله های درزدار، حتی در شرایط ایدهآل برای فرآیند جوشکاری، میتواند به عنوان نقطه شروع ترک یا شکست باشد، به همین دلیل این خط از دیگر نقاط لوله استحکام کمتری داشته و ضعیفتر عمل میکند. اما لوله مانیسمان هیچگونه خط جوش یا اتصال دیگری نداشته و بدنه لوله از ساختار یکنواختی برخوردار است. در نتیجه از نظر استحکام مکانیکی، مقاومت به خوردگی، مقاومت در برابر حرارت و فشارهای بالا کیفیت بالاتری دارد و برای بخشهایی از صنعت که نیازمند دقت بالا در این ویژگیها باشد، موفقتر عمل خواهد کرد.
مشخصات فنی لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان که زیرمجموعهای از لوله های فولادی محسوب میشوند، معمولا قطر کمی دارند و در مواردی از صنعت که قطرهای بیشتر از این نوع لوله نیاز باشد، بصورت سفارشی فرآیند تولید تغییر میکند. لوله مانیسمان طبق کاربرد، سایز و رده به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. این لولهها معمولاً در دو سایز شش و ۱۲ متری و ردههای ۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۲۰ و ۱۴۰ تولید میشوند که ردههای ۲۰ و ۴۰ نسبت به دیگر انواع موجود بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
استانداردهای بین المللی لوله های مانیسمان
ASTM – JIS – DIN
آلیاژ های پراستفاده لوله مانیسمان به شرح زیر است:
ASTM A106 که برای استفاده در موارد با دمای بالا مناسب است.
ASTM A179 که دارای کربن کمتری است و اغلب برای کندانسرها استفاده میشود.
ASTM A192 که معمولا برای دیگهای بخار استفاده میشوند.
GB 3087 که معمولا برای بویلرها مورد استفاده قرار میگیرد.
بر روی سطوح لوله های مانیسمان از یک لایه پوشش لاکی استفاده میشود که در صورت نیاز به گالوانیزه کردن، استفاده از عملیات سند بلاست روی سطوح ضروری میشود.
انواع لوله مانیسمان و کاربرد آنها
به لوله آهنی بدون درزی گفته می شود ؛ که با توجه به آلیاژ به کار رفته دراین لوله ها ، می توان آن ها را در مصارف مختلف از جمله انتقال سیالات مورد استفاده قرار داد. کاربرد آنها در انتقال نفت ، گاز ، آب و سیالات مختلف مانند بخار و روغن است.
بر عکس لوله های فولادی، این لوله ها برای انتقال سیال نیست بلکه برای تولید قطعات صنعتی استفاده می شوند؛ کاربرد لوله های گوشتی را می توان در ساخت فلنج، رینگ و ساخت قطعات خاص صنعتی عنوان نمود.
این لوله ها با آلیاژ استنلس استیل ساخته میشوند؛ بیشتر کاربرد آنها در صنایع غذایی و صنایع پتروشیمی است؛ و همچنین لوله نسوز را می توان در سازه های صنعتی با حرارت بالا استفاده کرد.
به طور کلی این لوله ها بنا به موارد مصرفشان ، در ابعاد و ضخامت های مختلفی در بازار ارائه می شوند؛ برای به دست آوردن ضخامت آن ، باید اختلاف قطرخارجی و قطر داخلی را بر 2 تقسیم کرد؛ برای مشخص کردن ابعاد لوله مانیسمان ، قطر خارجی را همراه با ضخامت آن نشان می دهند و همچنین جهت سهولت در نشان دادن این ابعاد می توان از رده بندی لوله های مانیسمان استفاده کرد؛ که رده های آن عبارت اند از: 10 و20 و 40 و 80 و 120 و رده های sts و همچنین xs سنگین و رده xss به عنوان رده فوق سنگین معرفی می شوند.
شرکت های تولید کننده لوله مانیسمان در ایران
1-شرکت لوله و نورد اهواز
شرکت نورد و لوله اهواز یکی از با سابقه ترین و قدیمی ترین کارخانجات در ایران است که لوله های مانیسمان را تولید می کند. کارخانه لوله و نورد اهواز که در استان خوزستان قرار گرفته است، توانایی تولید لوله های مانیسمان در 10 اندازه مختلف از 1.2 اینچی تا 6 اینچی را دارد و همین موضوع باعث شده است تا مشتریان محصولات این کارخانه را ترجیح دهند.
2-شرکت لوله مانیسمان کاوه ایرانیان
دومین شرکت نیز رتبه اول را دارد، اما رتبه اول آن در ایران مربوط به شرکت های خصوصی می شود. عمده تولیدات این شرکت برای صنایع پتروشیمی و همچنین لوله کشی های گاز داخل ساختمان های اداری و مسکونی به کار می رود. لوله های مانیسمان کاوه که به شیوه کشش سرد تولید و به بازار عرضه می شوند، به دلیل کیفیت بالایی که دارند، تاییدیه سازمان های مربوطه انگلیسی و آمریکایی را دریافت کرده اند.
3-شرکت فولاد صنعت
این شرکت در واقع یک کارخانه و فروشگاه است که خودش هم لوله های بدون درز را تولید می کند و هم آن ها را به فروش می رساند. نوع و قطر لوله های تولید شده توسط این شرکت از 3.8 اینچ تا 20 اینچ است و همین تنوع می تواند باعث افزایش میزان تقاضای مشتریان مختلف شود. نوع کاربری لوله های تولید شده توسط شرکت فولاد صنعت بیشتر مربوط به حوزه صنایع غذایی و دارویی می شود. ذکر این نکته نیز بسیار مهم است که این لوله ها در برابر مواد شیمیایی، اسیدها، گرما و حرارت مقاومت زیادی دارند.
4-شرکت لوله مانیسمان گستر اسفراین
همان طور که از نام شرکت مشخص است، محل قرار گیری این شرکت در اسفراین است. مانیسمان گستر اسفراین به صورت تخصصی جز تولید کننده های لوله بدون درز محسوب می شود. لوله های تولید شده توسط این کارخانه دارای ضخامت های 20، 40، 60، 80، 120 و 180 میلی متر می شوند که غالبا در خصوص ساخت برج ها و آسمان خراش ها و همچنین خطوط لوله آتش نشانی ها کاربرد دارند.

5-گروه ملی- صنعتی فولاد ایران
این کارخانه نیز در شهر اهواز قرار گرفته است و تقریبا بیش از نیم قرن سابقه کار دارد، زیرا فعالیت رسمی و حرفه ای این کارخانه از سال 1342 آغاز شده است. تنوع ضخامت و اندازه های لوله مانیسمان های این شرکت بسیار زیاد است و به همین دلیل نیز بیشترین حجم لوله موجود در بازار از محصولات تولید شده توسط این شرکت است.
6-کارخانه پروفیل سازی جباری تولید کننده لوله مانیسمان
این کارخانه که با نام پروفیل فولادی اصفهان نیز شناخته می شود، در زمینه تولید لوله های مانیسمان به ترتیب اندازه و با سایزهای 0.5، 0.75 و 1 اینچ، به تولید لوله بدون درز می پردازد.
7-شرکت نورد لوله و پروفیل سپاهان
این شرکت و کارخانه یکی از تازه تاسیس ترین و در واقع تازه نفس ترین شرکت های موجود در ایران در زمینه تولیدات لوله های مانیسمان است. تاسیس شرکت پروفیل سپاهان به سال 1383 و آغاز به کار رسمی آن به سال 1390 باز می گردد. این شرکت در حال حاضر دارای چهار محصول اصلی است که یکی از این محصولات همان لوله های بدون درز است.
8-شرکت آسیا استیل تولید کننده انواع لوله مانیسمان در ایران
این شرکت که از زمان تاسیس آن حدودا دو دهه می گذرد، یکی از شرکت هایی است که به عرضه محصولات صنعتی می پردازد. لوله های مانیسمان یکی از همین محصولات صنعتی هستند که شرکت آسیا استیل آن را در چند اندازه و ضخامت مختلف عرضه می کنند. به منظور خرید هر کدام از محصولات صنعتی از جمله لوله های مانیسمان، می توانید به سادگی به سایت این شرکت به نشانی asiasteelco.com مراجعه کرده و با ثبت سفارش خود، محصول مورد نظر را در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت کنید.
توزیع و فروش عمده لوله مانیسمان با جدول وزن لوله و قیمت
قیمت وخرید لوله مانیسمان (لوله بدون درز) در سایزهای شش و ۱۲ متری
حتماً قبل از خرید هرگونه لوله در بازار به عوامل موثر بر قیمت انواع لوله توجه کنید.