فلنج Flange
مقدمه
فلنج Flange قطعه دایره شکلی می باشد که در اطرافش سوارخ هایی تعبیه شده و برای اتصال استفاده می شود؛ فلنج ها بصورت جفتی می باشند و توسط پیچ و مهره قطعات را به یکدیگر متصل مینمایند. میتوان گفت پرکاربردترین اتصال دهنده شیرآلات، لوله و قطعات به یکدیگر فلنج ها می باشند. در این مقاله قصد داریم ضمن آشنایی با فلنج و انواع آن، روش های ساخت فلنج Flange را شرح دهیم پس تا انتها همراه ما باشید.
آشنایی با انواع فلنج Flange
روش های مختلفی در صنعت به منظور اتصال لوله و دیگر قطعات آن به یکدیگر و یا به ابزارالات دیگر مانند پمپ، لرزه گیر و … وجود دارد. جوشکاری یکی از روش های متداول می باشد ولی روش های دیگری نیز وجود دارد، که اتصالات فلنجی یکی از این روش هاست. این قطعه های دایره شکل که توسط پیچ و مهره دو قطعه را به یکدیگر وصل می کنند و به آسانی باز و بسته می شوند دارای انواع مختلفی هستند.
انواع فلنج و کاربردهای آن:
فلنج گلودار
استفاده از فلنج گلودار در سیستم های لوله کشی بسیار رایج است. فلنج های گلودار مقاومت زیادی در برابر فشار و دما بالا دارند به همین دلیل بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع فلنج Flange در مقایسه با سایر فلنج ها هزینه بالاتری دارند و فضای بیشتری را نیز اشغال می کنند.
فلنج اسلیپون
فلنج اسلیپون به صورتی طراحی شده که میتواند لوله را از خود عبور دهد. وقتی لوله در داخل فلنج قرار گرفت از دو قسمت داخلی و بیرونی میان لوله و فلنج جوشکاری صورت می گیرد. فلنج های اسلیپون در مقایسه یا فلنج های گلودار دارای قیمت پایین تری هستند و برعکس آن برای فشار و دماهای پایین مناسب می باشند.
فلنج کور
فلنج کور برخلاف سایر فلنج ها محلی برای عبور سیالات ندارد و در نتیجه مسیر جریان توسط این فلنج ها مسدود می شود.این فلنج یک دیسک خالی و سوراخ دار است. از فلنج های کور در کنار نوع دیگری از فلنج ها با هدف ایزوله کردن سیستم لوله کشی و بستن انتهای آن استفاده می شود. فلنج های کور در مخازن نیز به عنوان پوشش منهول استفاده می شوند.
فلنج ساکت ولد
اتصال فلنج ساکت ولد به لوله به صورت سوکتی می باشد که لوله در آن قرار می گیرد و سپس قسمت بیرونی اتصال لوله و فلنج Flange جوشکاری می شود. این نوع فلنج معمولا برای کاربردهای با فشار و دمای پایین و لوله های اندازه ی کوچک استفاده می شود.
فلنج رینگی
فلنج های رینگی بسیار پر مصرف می باشند. این فلنج ها بیشتر در خطوط تاسیساتی و برای اتصال لوله ها به سایر قطعات مانند شیرآلات و لرزه گیرها مورد استفاده قرار میگیرند.
ساخت و جنس فلنج:
ساخت ، تولید و طراحی فلنج Flange از مسائل مهم در صنعت فولادی می باشد. فلنج ها جنس های متنوعی دارند که از رایج ترین آن ها می توان به: فولاد کربنی ، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، فولاد آلیاژی، مس، برنج اشاره کرد.
فلنجهای فولادی به طور کلی به دو روش کلی فورجینگ و ریختهگری ساخته میشوند.
روش های ساخت فلنج:
برای ساخت فلنج اصولا دو روش بکار گرفته می شود که شامل روش فورجینگ و ریخته گری است.
روش فورجینگ
در روش فورجینگ ابتدا قطعه ایی فولادی که دارای استاندارد آلیاژی ASTM A105 می باشد را در کوره های بسیار داغی قرار میدهند تا در آن دما،حرارت زیادی ببیند پس از خارج کردن فلنج، توسط پتکهای الکترونیک به فرم فلنج جوشی درمی آیند و بعد از سرد شدن توسط ماشین کاری به شکل نهایی فلنج جوشی تبدیل میشوند.
روش ریخته گری
روش طراحی و ساخت فلنج Flange در روش ریخته گری به این صورت است که برای شکل دادن به آلیاژ ها و فلزات ذوبشان می کنند و پس از ریختن مواد مذاب در محفظه ای به نام قالب آن را سرد می کنند که انجماد آن مانند شکل محفظه قالب می باشد.
دراین روش برای ساخت فلنج جوشی اول از همه آلیاژ فولادی را ذوب کرده و سپس بر اساس نوع فلنجی که می خواهند ساخته شود در قالب مخصوص آن ریخته و پس از اینکه سرد شد از قالب خارج شده و به شکل فلنج جوشی درمی آید، پس از آن بااستفاده از ماشین کاری سایر عملیات های مورد نیاز برروی فلنج Flange انجام میشود تا به شکل رایج قابل استفاده تبدیل شود.
و در پایان باید اشاره کنیم که اتصالاتی که توسط فلنج ها صورت میگیرد دارای نکات مثبتی است که مهمترین این اتصالات داشتن قابلیت جداسازی می باشد. این قطعات به دو روش فورجینگ و ریخته گری تولید می شوند. امیدواریم مطالب گفته شده در رابطه با فلنج Flange برای شما مفید بوده باشد.